Wednesday, August 10, 2011

saya akan teruskan jika saudara menjawap setiap satu...

1. semasa lina joy memeluk islam, adakah beliau pernah menerima zakat sebagai seorang muallaf? jikalau pernah,saya mohon maaf kerana terlepas pandang. Jikalau tidak pernah, sistem zakat perlu dikaji sebaik-baiknya.

2. 12orang itu orang islam, saudara kita juga. tidak layakkah mereka menerima bantuan baitulmal?

3. kerana apa dia tidak sembahyang? ada orang islam yang membimbingnya? ada orang islam yang memberi tunjuk ajar kepadanya? beliau saudara baru kita, sepatutnya semasa dia memeluk islam, orang-orang Islam perlu membimbingnya. memberi tunjuk ajar dan membimbingnya. tetapi bila dia berniat murtad, baru umat islam sedar akan kehadiran saudara baru kita itu?

4. Ini bermaksud mereka yang berniat keluar islam kerana lemahnya akidah mereka. jadi sebagai umat islam, apa tindakan kita? perlu kita biarkan mereka? tiadakah rasa tanggungjawab untuk membimbing mereka, dan menguatkan akidah mereka supaya tidak keluar daripada islam?

5. kemahuannya? kenapa mereka kemahuan sebegitu? ini kerana akidah mereka lemah. kita sebagai muslim, mereka itu saudara kita. adakah kita membimbing mereka supaya akidah mereka teguh?

sekian, terima kasih.

No comments: