Wednesday, January 11, 2012

Zakat?

Tetiba jadi perhatian apabila mula di perkatakan oleh orang politik. Orang agama sekali lagi menikus dan melarikan diri dengan jawapan.

Orang politik sekali lagi menang dalam usaha merosakkan undang-undang dan perlembagaan negara dengan helah yang paling halus. Mencemari institusi agama. Adakah orang agama tidak lagi mahu bersama mempertahankan negara dengan jawapan-jawapan dalam bentuk yang lebih islamik?
Atau orang agama lebih suka kepada bentuk perniagaan atau insuran yang islamik? Perbankan yang islamik? Atau telekomunikasi yang islamik? Hilang akal apa jika ada guna talian telefon yang islamik? Zakat tak islamik ke?

Ketika isu makan malam di gereja, yang disalahkan oleh orang politik adalah jabatan agama yang tak menyalur duit zakat kepada kumpulan muaalaf. Kumpulan muaalaf dalam keutamaan nombor berapa dalam pembahagian zakat?

Hari ini kita bicara pengendali jabatan agama menggunakan duit zakat untuk kos guaman demi kepentingan Islam? Sekali lagi saya hilang akal kerana “AGAMA” di bawa dan di dakwa di MAHKAMAH! Kos bayarannya menggunakan duit ZAKAT..

Renungkanlah.. Wasallam.. 

No comments: