Friday, August 10, 2012

HATI ORANG UMNO

Jika 25 tahun lalu, saya lihat umno dan politik itu sangat berlawanan dengan cara hidup. Hubungan antara masyarakat dan jiran tetangga. Hubungan dengan bangsa dan agama lain yang sentiasa akrab bagai aur dengan tebing.

Seorang cina boleh singgah mana-mana rumah untuk tumpang minum atau makan. Imej seorang cina di kampung saya dengan seluar khakis 'katok, tshirt pagoda. Basikal palang berbakul jual ikan dengan dacing tembaga. Atau bertindak sebagai penjual ayam atau peraih buah. Lebih tepat gambaran seperti dalam filem Tan Sri P. Ramlee, watak apek dalam Sarjan Hassan atau apek dalam Seniman Bujang Lapok. Tapi bukan apek dalam Madu Tiga yang mati pun kena pegang bendera.

Mengapa cara hidup orang umno berubah? Kerana perubahan zaman? Atau kerana wawasan 2020 yang mahu menjadikan kita menjadi negara maju?

Bagaimana umno boleh di benci? Kerana pemimpin umno semakin kaya? Kerana orang umno pandai berniaga? Kerana orang umno memberi peluang kepada bangsa lain mencari kemewahan dan kekayaan di negara ini?

Atau umno di benci kerana tidak menerima seorang peliwat jadi perdana menteri, maka rakyat boleh merusuh dan membentuk parti politik?

Cuba tanya diri sendiri pula, antara orang umno dan bangsa lain, apakah bentuk permusuhan yang mereka alami? Mengapa mereka bermusuh? Kerana slogan hari kebangsaan, atau jumlah duit yang di habiskan oleh seorang perdana menteri demi mentadbir negara?

Posted via DraftCraft app

No comments: