Monday, January 16, 2017

GST! Antara beban rakyat dan kuasa kerajaan!

Sebenarnya 6% itu sedikit berbanding dengan kadar pinjaman bank atau syarikat kewangan, kad kredit atau pinjaman kenderaan atau pinjaman perumahan. Kalau nak marah kerajaan, marah dan hentamlah kerajaan pada kadar hutang yang tinggi itu. Kerana itu yang kita kena bayar setiap bulan hingga tempoh 20 atau 30 tahun akan datang. 

Kita berhutang dengan kadar peratus yang lebih tinggi. Tapi kita tidak pula menyalahkan kerajaan atau buat perbandingan dengan negara-negara lain. 

Kerajaan mengenakan cukai, hinggakan harga air minuman di jual lebih mahal dari minyak petrol. Apa sebenarnya berlaku di antara pedagang dan kerajaan? Cukai di sektor apa lagi yang kerajaan tak cukup?

Makanan harian juga meningkat naik mengalahkan harga emas.

Saya bukan pakar untuk memahami apa itu peratus atau kadar ekonomi yang meningkatkan kadar pendapatan per kapita rakyat Malaysia. 

Sya masih tak percaya cukai GST itu membantu kerajaan, saya nampak GST adalah peluang pedagang menaikkan harga sesuka hari, kemudian kerajaan 'siasat' jumlah pendapatan dan kenakan syarat untuk bayar cukai atau bantu kerajaan dengan sumbangan atau derma sosial. Buat program, penganjuran acara-acara dalam negara. Mungkin mereka guna sebutan tajaan, komisen, derma atau saguhati. Tafsiran dan terma-terma itu sangat berbeza dalam bahasa perundangan. 

Cuma, bagaimana BRIM boleh jadi bantuan meringankan beban rakyat? Jika  RM1000 boleh ringankan beban dan menjana ekonomi negara, kenapa tak bagi terus kepada semua rakyat Malaysia sebagai 'Gaji Bulanan', boleh jadi pendapatan kerajaan dan cukai yang kerajaan terima adalah 1000 kali ganda dengan apa yang kerajaan dapat sekarang.

Kerajaan wujud dengan undi rakyat. Yang bagusnya tentang demokrasi ni, apabila kerajaan terbentuk, kerajaan akan memikirkan bagaimana cara untuk dapatkan hasil dari rakyat. Melaksana beberapa bentuk undang-undang yang menjadikan rakyat terpaksa 'bayar semula kepada kerajaan'. 

Kenapa kerajaan kita terselamat? Bayangkan seorang penjawat awam memiliki sebuah kereta mewah. Apa berlaku jika penjawat awam itu di lihat mempunyai kehidupan yang di luar kemampuannya? 

Cuba kita lihat orang yang mengunakan kapasiti politiknya untuk ada kehidupan yang membolehkan mereka ada harta dan kuasa dan pangkat yang kita agak jauh sekali dari jumlah pendapatan pada jawatannya? 

Itu kita nak sebut sebagai apa? Undang-undang yang wujud dalam sistem demokrasi tadi tidak terpakai pada kumpulan pemimpin?  
Undang-undang wujud untuk rakyat bawahan? 

Boleh jadi saya yang salah. Kerana tidak faham apa itu GST & BRIM! 


No comments: